Eerste burger eerste Beschermheer van ‘’het Vocaal’’

BurgermessterOp donderdagavond 16 mei 2013 werd in het repetitielokaal van ‘’het Vocaal’’ aan De Doelen, beter bekend als De Regenboog ofwel het gemeenschapshuis van de protestantse gemeente, burgemeester Peter de Koning van Gennep door voorzitter Rien de Jonge tot beschermheer van het Genneps Vocaal Ensemble gekroond.

In zijn welkomstwoord benadrukte de voorzitter de win-win-relatie voor beide partijen. De titel van beschermheer is een eretitel, zo beweerde hij, ook al had hij geen kroon bij de hand. Wel overhandigde hij een ander symbool om de hoogwaardigheid en het belang van deze nieuwe functie te onderstrepen, namelijk een kunstwerk met de naam ‘’De Zanger’’ plus het gouden GVE-jubileumboek ‘’ Donderdagavond, heilige avond’’. ‘’ U bent altijd welkom op al onze repetities en uitvoeringen’’, zo sprak de voorzitter.

In zijn maidenspeech als beschermheer zei de Koning zeer vereerd te zijn met deze eretitel. Volgens hem wordt hiermee de band tussen ‘het Vocaal’’ en de Gennepse gemeenschap alsmede de betekenis van ‘’het Vocaal’’ voor Gennep duidelijk gemarkeerd.

Na afloop van de ‘’kroning’’ zong ‘’het Vocaal’’ zijn nieuwe beschermheer uit volle borst toe met een meerstemmig Genneps Volkslied plus een lied over de warme terugkeer van een koning naar zijn vaderland. Daarna bracht de nieuwbakken beschermheer samen met alle vocalisten een proost uit op de toekomstige relatie. Zo blijkt maar weer, dat bij ‘het Vocaal’ in tegenstelling tot bijvoorbeeld ‘’de Mestreechter Staar’’ letterlijk en figuurlijk ‘’klank voor drank’’ gaat. Nadat de klanken al lang verstomd waren en het voornoemde glas hervuld was bleef de beschermheer, gelijk een zorgzame schapenhoeder, nog lang bij zijn nieuwe kudde hangen. Want gezellig blijkt het bij het Vocaal wel degelijk te zijn, zo oordeelde de nieuwe beschermheer op het eind van de avond.


 Mat Knapen

Beschermheer

De heer P.J.H.M. (Peter) de Koning, burgemeester van Gennep van 2012 t/m 2019.
Sinds mei 2013 beschermheer van het Genneps Vocaal Ensemble.

Ledenportaal