Terugblik: 55 jarig Jubileumconcert oktober 2016

Overzicht
foto: Harm Teunissen gennepnu.nl

Bomvolle kerk op verjaardagsconcert ‘’het Vocaal’’
Auteur: Mat Knapen

Zondagmiddagmiddag 9 oktober 2016 zit de Martinuskerk in hartje Gennep bommetje vol, als het Genneps Vocaal Ensemble, ofwel kortweg ‘’Het Vocaal’’, zijn 55-ste verjaardag viert met een rijk gevarieerd en gratis toegankelijk concert. Kennelijk verwachten de naar schatting 700 bezoekers met wel zes banken vol notabelen en (relaties van) oud-leden er heel wat van. Niet ten onrechte …

uitsnede koor in wit 55jr concert GVE 5foto: Peter Gommans | www.gennepnu.nl
Harmonie St Caecilia uit Ottersum/Ven-Zelderheide zit al klaar als de mannen van ‘’Het Vocaal’’ gehuld in stemmig zwart fier hun plaatsen achter de harmonie innemen. Op aangeven van dirigent Ernst Lamers wordt gestart met het machtige ‘’Gott in de Natur’’ van Schubert. De in deze omgeving toepasselijke ode aan De Heer zet de toon. Het publiek luistert geboeid. Dan zet Ernst Lamers zich schrap voor de belangrijkste act: het bijzonder moeilijke ‘’Berliner Requiem’’ van Kurt Weill en Bertold Brecht met begeleiding van de harmonie, het orgel en de vleugel (Oksana Baljva), gitaar/banjo (Andre Weijers) en de welluidende klanken van twee solisten (Falco van Loon, tenor en Bert van de Wetering, bas). Het is muisstil bij dit in-trieste relaas over dood, verderf, soldatenleed en verwoesting. De mannen kwijten zich prima van hun taak en slaan de ingewikkelde planken zelden mis, wat een prestatie van formaat genoemd mag worden. Dan is het de beurt aan de harmonie, die onder de bezielende leiding van Gert Verrydt de eerste suite van Gustav Holst ten gehore brengt. Klinkt ook geweldig en militant. Het koor heeft intussen al zittend kunnen bekomen van het atonale Requiem en vervolgt met een modern, impressionistisch gebed op noten van Claude Debussy: ‘’Invocation’’. Dat lukt uitstekend. Van recenter datum stamt het wonderschone ‘’Benedictus’’ van Karl Jenkins met imposante begeleiding van twee euphonia (Jeroen Hopman en Harm Vullings) en solozang van de sopranen Kathelijne Mutsaerts en Mies de Lannoy . Een klaterend applaus sluit dit eerste deel af. In de pauze is er koffie met (gratis) cake in de tent buiten.

aplaus na deel1

Na de pauze volgde ‘De Profundis’ van de Est Arvo Pärt in een bijzondere opstelling: vier gescheiden partijen nu witgejast tussen de pilaren in de kerk en Oksana Baljva op orgel. Dat lukt niet 100%, maar het hemels ingetogen ‘’Sure on this shining night’’ van Morten Lauridsen met prachtig toetsenwerk van weer Oksana Baljva maakt veel goed. Uitstekend uitgevoerd, aldus de duimen van Ernst en het klaterende applaus van het publiek. De drie Nederlandse werken van achtereenvolgens Wim Sonneveld (‘’Het dorp’’), Herman van Veen (Opzij, opzij, opzij’’) en Jules de Corte (‘’Ik zou weleens willen weten’’) met solo-zang van de bas Bert van de Wetering en begeleiding van Oksana Baljva op piano gaan erin als zoete koek. Als voorlaatste nummer brengt de harmonie dan een volgens mij foutloze ‘’Ivanhoe’’ van de hedendaagse Belg Bert Appermont. Ter afsluiting het bijzonder machtig klinkende koorwerk ‘’Laulja’’ van de Est Veljo Tormis samen met de harmonie, Oksana Baljva op orgel en slagwerk van Theo Voesten. De plotse stilte na afloop wordt snel opgevuld met luid applaus van een voldaan en rechtop staand publiek. Voorzitter Jan Derks richt een kort dankwoord aan allerlei adressen en nodigt burgemeester Peter de Koning naar voren. Die meldt met trots zijn functie van beschermheer van ‘’Het Vocaal’’ en verrast dirigent Ernst Lamers met een ridderorde namens Koning Willem-Alexander. Dan klinkt op inzet van de harmonie spontaan uit 750 kelen een ‘’Lang zal die leven’’, een meerstemmig ‘’Hij leve lang’’ van het koor en als toegift een welluidend a capella gezongen‘’Sunset Poem’’. Zes kleinkinderen met hun ouders stormen dan het ‘’podium’’ op elk met een bloem om hun ontroerde opa te feliciteren met zijn welverdiend lintje. Een waardig slot van een muzikaal en emotioneel memorabel verjaardagsfeest.

 

 thumb 20161009 Ernstburgemeester 55jr concert GVE 1Burgemeester en gedecoreerde dirigent....  20161009 Mariaernst 55jr concert GVE 3...en de felicitaties voor echtgenote Maria!
foto's:Peter Gommans 
 fotorapportage 
Klik hier>> 

 

 

Benedictus van karl Jenkins:

 

Ledenportaal