Een korte introductie

Het GVE is een mannenkoor dat zich bezighoudt met het klassieke, traditioneel én modern mannenkoorrepertoire. Het koor zingt in de hogere regionen van de B categorie en is met name sterk in kwalitatief hoogstaand repertoire van componisten als Poulenc, Diepenbrock, Mozart, Schubert, Martinu en Palestrina om maar enkele namen te noemen. Onder leiding van haar bevlogen dirigent Ernst Lamers richt het Vocaal zich de laatste jaren op modern, hedendaags klassiek repertoir en verkennen we werken van bijvoorbeeld Kurt Weil, Veljo Tormis en en Arvo Pärt.

Het Genneps Vocaal Ensemble (GVE) werd in 1961 opgericht, min of meer als voortzetting van een jongenskoor dat vlak na de oorlog ontstond op initiatief van onderwijzer Van de Ven. Toen het Vocaal, zoals dit mannenkoor in het Gennepse kortweg wordt genoemd, werd opgericht, bestond het uit zestien leden. Inmiddels zijn dat er een kleine veertig en mag het koor zich verheugen in een continue belangstelling van actieve en passieve toehoorders. Het GVE heeft een typische – noem het bronsgroene - klankkleur. Het koor zingt werken vanaf de late middeleeuwen tot aan de eenentwintigste eeuw. Van Palestrina tot Poulenc en van Mozart tot Martinu.

In Gennep wordt het koor alom gewaardeerd. Het koor werkt mee aan tal van activiteiten in de gemeente Gennep maar treedt eveneens met grote regelmaat op buiten de gemeente- en zelfs buiten de landsgrenzen.

Het GVE staat onder leiding van Ernst Lamers>> die in augustus 2007 het stokje van Marius Schouten overnam.

Behalve kwaliteit speelt ook de sociale functie binnen het koor een belangrijke rol. Een lid van het GVE kan rekenen op een kleine veertig vrienden die elkaar iedere donderdagavond treffen om de nootjes op de i te zetten.

 

Ledenportaal