What a wonderful world & To make you feel my love

What a wonderful world – Bob Thiele/George Weiss; artiest Louis Armstrong

What a wonderful world werd geschreven door Bob Thiele en George Weiss en is onsterfelijk gemaakt door Louis Armstrong. Niet alleen de sterke melodielijn maakt het lied herkenbaar uit duizenden en nog altijd geliefd. Hetzelfde geldt voor de boodschap in de tekst. Al is er nog zoveel geweld, zoveel onmin, zoveel onverdraagzaamheid, de wereld doet aan schoonheid niet onder, die wereld behoudt zijn schoonheid en denk erom: er is altijd weer de kans om de ellende die mensen elkaar aandoen te stoppen en met elkaar in vrede te leven. Je moet het natuurlijk wél willen, aan moeder Aarde zal hen niet liggen. I see trees of green, red roses too, I see them bloom for me and you. Dat is een optimistische binnenkomer. Je zou ook kunnen zeggen ‘Always look on the bright side of life’.
Dat we die schoonheid aan een hogere macht danken wordt duidelijk uit de zin ‘ The bright blessed day, the dark sacred night’, wij mensen worden omgeven door iets dat boven ons uit stijgt.
Het lied kwam in 1967 uit maar het deed in de VS aanvankelijk niet zo veel. In Groot Brittannië begon echter de victorie. En zo scoorde Louis Armstrong op zijn 66ste nog een wereldwijde nummer 1 hit en onvergankelijke evergreen. Het nummer is vele malen gecoverd in even zovele talen, ook in het Nederlands. In de jaren 70 probeerde vader Abraham het samen met Mieke als Wat een prachtige dag en in 2019 maakte Jan Rot er ‘Was de wereld maar wijs’ van.
En dan nog wat: Deze Wonderful world moet je niet verwarren met die andere Wonderful world. Die van zanger Sam Cooke. Dat verscheen in 1960, en ook in dit nummer is de liefde voor elkaar die alles overwint en de wereld een beetje mooier maakt het universele thema. Maar dat is voer voor een ander verhaal.

To make you feel my love – Bob Dylan

 Make you feel my love is geschreven door singer-songwriter Bob Dylan en kwam in 1997 uit op het album Time out of mind. Overigens was het Billy Joel die er als To make you feel my love in datzelfde jaar een hit van wist te maken. De Britse zangeres Adèle deed dat kunstje in 2008 over en scoorde er een monsterhit mee. Het lied wordt gezien als een groot liefdeslied, maar zoals met alles bij Bob Dylan zit er een diepere laag onder de tekst. De verteller reflecteert op zijn verhouding met zijn geliefde. Hij lijkt niet helemaal zeker van zijn zaak maar is eerder terughoudend. Zo zegt hij bijvoorbeeld ‘I could offer you a warm embrace’, het kán als jij dat wilt anders niet hoor; alsof hij niet zeker is van zijn zaak. Maar hij wil haar wel héél erg graag en wordt zelfs een beetje bezitterig als hij zegt  ‘no doubt in my mind where you belong’, niemand hoeft er aan te twijfelen aan wie jij toebehoort. Die wat duistere ondertoon past wel helemaal bij Bob Dylan. Hij wordt gezien als een van de beste liedschrijvers ooit. Dat leverde hem in 2016 zelf de Nobelprijs voor de literatuur op, nooit eerder ontving een liedschrijver deze prestigieuze prijs. Diepere laag of niet, het lied roept hoe dan ook sterke emoties op van universele liefde en dat maakt het lied tot een van de geliefdste teksten van Bob Dylan.


Karel Bruinsma
2021 GVE

Ledenportaal