Maria Wiegenlied. Max Reger.

Maria Wiegenlied / Vor einem alten Bild


Wat wij kennen als het kerstlied Maria Wiegenlied van componist Max Reger is gebaseerd op het gedicht Vor einem alten Bild van dichter Martin Boelitz uit Wesel.
De man was een lyrisch romanticus en dat is in veel van zijn poëzie terug te lezen. Op ons komt het wat zoet, zo niet zelfs wat kitscherig over. In zijn tijd (1874-1918) werd Boelitz zeer gewaardeerd. Onder zijn fans bevonden zich bijvoorbeeld niemand minder dan Stefan Zweig en Rainer Maria Rilke. 
 
Boelitz was het zevende kind uit een Evangelisch gezin met negen kinderen. Na de middelbare school ging als bankbediende in Berlijn werken. In 1896 keert hij naar Wesel terug. In 1893 publiceert Boelitz zijn eerste gedichten. Van 1899 tot 1901 werkt hij bij een bank in Londen en leert daar de klassenongelijkheid kennen als hij de armoede van het Engelse proletariaat van nabij aanschouwt. Dat is aanleiding voor een bundel ‘Soziale Gedichte’. Die solidariteit is van korte duur. Boelitz blijkt gevoelig voor bourgeois klasse waar hij zelf uit komt en waarschuwt voor een revolutionaire storm die losbreken kan wanneer het volk onderdrukt en miskent blijft. Hij laat zich ook strikken voor de Duitse oorlogspropaganda van de Grote Oorlog. Daarin was hij overigens niet alleen, veel grote namen waren in die tijd gevoelig voor het Duitse nationalisme dat toen losbrak.

Max Reger adopteerde het gedicht Vor einem alten Bild en maakte er het Maria Wiegenlied van dat in 1912 voor het eerst werd uitgevoerd. Het lied verscheen in Regers bundel ‘Schlichte Weisen’. Dankzij Regers compositie werd het gedicht van Martin Boelitz onsterfelijk. Zoals de titel van de compositie zegt gaat het hier om een slaapliedje. En het werkt kan ik jullie verzekeren. Mijn jongste kleinzoon Tobias was aanvankelijk een huilbaby. Als ik het Maria Wiegenlied voor hem zong werd hij stil.

Het GVE zingt het lied al vele jaren en het blijft iedere kerst weer een van de mooiste liedjes, dat is vooral de verdienste van de componist om eerlijk te zijn.

Karel Bruinsma, GVE, dec. 2023

Klik hier>> voor een opname van het GVE (Protestantse kerk Gennep 23-11-2012):

Ledenportaal