Ave Maria van Piazzolla

Ave Maria Astor Piazzolla

De originele titel van het Ave Maria is: Tanti Anni Primo, 'vele jaren geleden', en is afkomstig uit de film ENRICO IV van de italiaanse regisseur Bellochio uit 1984 met o.a. Marcello Mastroianni en Claudia Cardinale. De film is gebaseerd op een toneelspel van Luigi Pirandello uit 1921.

ave maria piazzolla

Het is het verhaal van een man die van zijn paard valt en zijn hoofd stoot tijdens een carnavalstocht waarin hij de rol van Keizer Hendrik IV (1050-1106) van het Heilige Roomse Rijk  speelt.

Als hij wakker wordt meent bij dat hij werkelijk Hendrik IV is. Gedurende de volgende 20 jaar wordt hij onderhouden in een afgelegen villa en kan hij zijn rol verder invullen. Tijdens het stuk blijkt dat na 12 jaar ziekte, hij merkt dat hij genezen is, maar besluit toch verder te gaan in zijn rol.

Een uitgebreidere beschrijving is te vinden op: https://nl.wikipedia.org/wiki/Enrico_IV_(toneelstuk)

De muziek bij de film van Bellochio is van Astor Piazzolla. Bekendste muziekstuk uit de film is OBLIVION (https://www.youtube.com/watch?v=0zfpp8ZzpwE)

Het werk Tanti Anni Primo is vooral bekend worden als AVE MARIA. Er zijn 2 tekstversies in omloop in het Italiaans en Latijn. Wij hebben gekozen voor de wat uitgebreidere tekst in het Latijn.

Het werk bestaat uit twee delen, waarbij het eerste deel onderverdeeld is in twee gedeelten. In het 2e deel, vanaf “A te a’r nascitur” verandert het karakter. Meer beweging, en vooral erg moderne akkoorden met veel dissonanten. Maar de vloeiende melodielijnen blijven behouden.

Deel 1 wordt herhaald en het leent zich uitstekend om het 1e gedeelte in de herhaling te laten spelen door accordeon of nog mooier, bandoneon. We gaan pogingen ondernemen om dit werk bij gelegenheid ook zo uit te voeren.

Mooie opname voor gemengde koor: https://www.youtube.com/watch?v=Xz7cY5J_XHA

De uitvoering voor mannenkoor die het GVE instudeert is een arrangement van onze dirigent Ernst Lamers

Ledenportaal