Muzikaliteit in coronatijd

december2020
Alvorens we met gemengde gevoelens maar vooral ook opgelucht afscheid nemen van 2020, nam Felix Meurders (Maastricht, 1946) zaterdag 19 december na 25 jaar afscheid van het radioprogramma ‘Spijkers met koppen’ NPO radio 2.
trioBJ B klik op de afbeelding om te vergroten
Voor het muzikale gedeelte tekende het trio Jack Poels (Rowwen Heze), Jan Hendriks (ex Doe Maar) en … Bart Jan Baartmans. Bart Jan die in 2018 de GVE activiteitendag>> bij Riche in Boxmeer verzorgde. Heerlijk om te zien en te horen met hoeveel plezier deze doorgewinterde vaklui muziek maken, in de bruin café ambiance met slechts een handvol stamgasten. 
klik hier>> en geniet van de melancholie en het prachtige gitaarspel in 'de achtertuin'


Namens Karel Bruinsma een vrijkaartje voor Bach's Weihnachtsoratorium uitgevoerd door het barokensemble Collegium 1704 en het Nederlands kamerkoor olv Peter Dijkstra.
★★★★ NRC: “tweeënhalf uur vol aanstekelijke feestelijkheid en vertroostende verstilling”:
thumb NKKklik op de afbeelding om te vergroten

Klik hier>> voor de integrale uitvoering uit 2018, door NKK / NPO beschikbaar gesteld ivm de corona-onmogelijkheden 


Louis Poppelier, bas, trombonist (en Feyenoordsupporter), heeft het Koperkwintet van het Orkestgebouworkest in de aanbieding in een Empty Concertgebouw Christmas Session

Voor meer (Empty) Concertgebouw Sessions klik hier>>


maart 2020
Nu concertbezoek niet meer kan ontstaan er allerlei initiatieven om muziek bij je in huis te brengen, op TV, PC,  smartphone of tablet.

Tover, als je na de Matthäus Passion nog niet genoeg gehad hebt van Bach, de generale repetitie van de Johannes Passion door het Collegium Vocale Gent olv Philippe Herreweghe op je scherm, opgenomen één dag voor de culturele lockdown: zie hieronder!
 


Ex dichter des vaderlands en culturele duizendpoot Ramsey Nasr schreef 1 april een zeer lezenswaardig essay in de NRC over kunst in tijden van corona: klik hier>> 
en in Buitenhof van zondag 19 april vertelde hij erover: klik hier>> :
'Onderwijs, cultuur en zorg zijn de fundamenten van de samenleving, die we als ornamenten behandeld hebben'


Voor de aardigheid:

Geniet van onderstaande vondsten. Wil je er een toevoegen, stuur hem of haar naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Tweede golf: oktober 2020-??

 

Via Louis. Een kerstwens c.q. huzarenstukje van de dirigent van Cheers, waar Sylvia bij zingt. Hoeveel verschillende zangers zie je??
   

Eerste golf: maart-zomer 2020

 
 

De cursus Gregoriaans Zingen wordt 23 mei herhaald!

In verband met de vanwege de coronacrisis geannuleerde 'Maastricht-reis' hadden veel leden van het Vocaal zich opgegeven voor de cursus 'Omgaan Met Teleurstellingen'. Maar helaas is de cursus 'Omgaan Met Teleurstellingen" afgelast.

 

   
   
   
   
 

 

 

   
   
 


En als we na deze corona ellende voor de eerste keer weer veilig samen kunnen zingen, dan bekijk ik aan de vooravond daarvan onderstaande video. De laatste magistrale 3 minuten van de 2de symfonie van Mahler, de Auferstehung symfonie.
Orkest en koor gaan hier voluit met in de laatste maten zelfs het orgel dat letterlijk alle registers opentrekt. De dirigent ook, bedenk dat hij dan al anderhalf uur aan het werk is! Hier de tekst van de laatste twee coupletten uit dit slotkoraal:

Mit Flügeln, die ich mir errungen,
werde ich entschweben!
Sterben werd' ich, um zu leben!

Aufersteh'n, ja aufersteh'n wirst du,
mein Herz, in einem Nu!
Was du geschlagen,
zu Gott wird es dich tragen!

 Raymond 

Contact ...

Secretaris van het GVE
T. Breuring (Tjeu)
A: Langstraat 109a
6596 BN Milsbeek 

T:  0485 - 517 484
E: secretaris@gennepsvocaal.nl

 

Ledenportaal