Muzikaliteit in coronatijd

Artikelindex

20 Mei 2021
Een compilatie van fragmenten uit onze Zoomrepetitie van 20 mei. Starring Carel Bos.Mei 2021
Muziek en het brein: een muzikaal college van neuropsycholoog Erik Scherder en neurobioloog Dick Swaab. Fragment over 'Zingen':


april 2021
Docu Dinsdagavondgevoel
Niemand had ooit kunnen bedenken dat zingen in een koor gevaarlijk zou kunnen zijn. Dat uitgerekend de gedeelde hartstocht nu op zoveel angst en verdriet stuit. Tegelijkertijd hebben mensen, en koren, veerkracht. Die beweging, van donker naar licht, van dood naar leven wil Het Dinsdagavondgevoel vangen. Een ode aan het koor. Aan elk koor. Aan ons koor.
Onze donderdagavond is voor het Amsterdams Gemengd Koor de dinsdagavond.
Hún dinsdagavondgevoel is óns donderdagavondgevoel>>.

 

 

 

 

 

 

 

april 2021

 stemrust Groot

Louis tipt tips van de expert: een artikel van Carin Röst in de Gelderlander over stemrust en andere stemhygiënische maatregelen. Logopediste Astrid de Vries - van de Lustgraaf vertelt hoe je je stem fit houdt
klik hier>>  voor de tekst in PDF en klik op de afbeelding voor het oorspronkelijk artikel

februari 2021
(schoonvader) Jan van den Berg attendeerde ons op dit 'overmaas' pareltje waarin klassiek en modern elkaar in een prachtige ambiance omarmen:

december2020

Alvorens we met gemengde gevoelens maar vooral ook opgelucht afscheid nemen van 2020, nam Felix Meurders (Maastricht, 1946) zaterdag 19 december na 25 jaar afscheid van het radioprogramma ‘Spijkers met koppen’ NPO radio 2.
trioBJ B klik op de afbeelding om te vergroten
Voor het muzikale gedeelte tekende het trio Jack Poels (Rowwen Heze), Jan Hendriks (ex Doe Maar) en … Bart Jan Baartmans. Bart Jan die in 2018 de GVE activiteitendag>> bij Riche in Boxmeer verzorgde. Heerlijk om te zien en te horen met hoeveel plezier deze doorgewinterde vaklui muziek maken, in de bruin café ambiance met slechts een handvol stamgasten. 
klik hier>> en geniet van de melancholie en het prachtige gitaarspel in 'de achtertuin'


Namens Karel Bruinsma een vrijkaartje voor Bach's Weihnachtsoratorium uitgevoerd door het barokensemble Collegium 1704 en het Nederlands kamerkoor olv Peter Dijkstra.
★★★★ NRC: “tweeënhalf uur vol aanstekelijke feestelijkheid en vertroostende verstilling”:
thumb NKKklik op de afbeelding om te vergroten

Klik hier>> voor de integrale uitvoering uit 2018, door NKK / NPO beschikbaar gesteld ivm de corona-onmogelijkheden 


Louis Poppelier, bas, trombonist (en Feyenoordsupporter), heeft het Koperkwintet van het Orkestgebouworkest in de aanbieding in een Empty Concertgebouw Christmas Session

Voor meer (Empty) Concertgebouw Sessions klik hier>>


maart 2020
Nu concertbezoek niet meer kan ontstaan er allerlei initiatieven om muziek bij je in huis te brengen, op TV, PC,  smartphone of tablet.

Tover, als je na de Matthäus Passion nog niet genoeg gehad hebt van Bach, de generale repetitie van de Johannes Passion door het Collegium Vocale Gent olv Philippe Herreweghe op je scherm, opgenomen één dag voor de culturele lockdown: zie hieronder!
 


Ex dichter des vaderlands en culturele duizendpoot Ramsey Nasr schreef 1 april een zeer lezenswaardig essay in de NRC over kunst in tijden van corona: klik hier>> 
en in Buitenhof van zondag 19 april vertelde hij erover: klik hier>> :
'Onderwijs, cultuur en zorg zijn de fundamenten van de samenleving, die we als ornamenten behandeld hebben'


Voor de aardigheid:

Ledenportaal