Muzikaliteit in coronatijd

Artikelindex

20 Mei 2021
Een compilatie van fragmenten uit onze Zoomrepetitie van 20 mei. Starring Carel Bos.Mei 2021
Muziek en het brein: een muzikaal college van neuropsycholoog Erik Scherder en neurobioloog Dick Swaab. Fragment over 'Zingen':


april 2021
Docu Dinsdagavondgevoel
Niemand had ooit kunnen bedenken dat zingen in een koor gevaarlijk zou kunnen zijn. Dat uitgerekend de gedeelde hartstocht nu op zoveel angst en verdriet stuit. Tegelijkertijd hebben mensen, en koren, veerkracht. Die beweging, van donker naar licht, van dood naar leven wil Het Dinsdagavondgevoel vangen. Een ode aan het koor. Aan elk koor. Aan ons koor.
Onze donderdagavond is voor het Amsterdams Gemengd Koor de dinsdagavond.
Hún dinsdagavondgevoel is óns donderdagavondgevoel>>.

 

 

 

 

 

 

 

april 2021

 stemrust Groot

Louis tipt tips van de expert: een artikel van Carin Röst in de Gelderlander over stemrust en andere stemhygiënische maatregelen. Logopediste Astrid de Vries - van de Lustgraaf vertelt hoe je je stem fit houdt
klik hier>>  voor de tekst in PDF en klik op de afbeelding voor het oorspronkelijk artikel

februari 2021
(schoonvader) Jan van den Berg attendeerde ons op dit 'overmaas' pareltje waarin klassiek en modern elkaar in een prachtige ambiance omarmen:

december2020

Alvorens we met gemengde gevoelens maar vooral ook opgelucht afscheid nemen van 2020, nam Felix Meurders (Maastricht, 1946) zaterdag 19 december na 25 jaar afscheid van het radioprogramma ‘Spijkers met koppen’ NPO radio 2.
trioBJ B klik op de afbeelding om te vergroten
Voor het muzikale gedeelte tekende het trio Jack Poels (Rowwen Heze), Jan Hendriks (ex Doe Maar) en … Bart Jan Baartmans. Bart Jan die in 2018 de GVE activiteitendag>> bij Riche in Boxmeer verzorgde. Heerlijk om te zien en te horen met hoeveel plezier deze doorgewinterde vaklui muziek maken, in de bruin café ambiance met slechts een handvol stamgasten. 
klik hier>> en geniet van de melancholie en het prachtige gitaarspel in 'de achtertuin'


Namens Karel Bruinsma een vrijkaartje voor Bach's Weihnachtsoratorium uitgevoerd door het barokensemble Collegium 1704 en het Nederlands kamerkoor olv Peter Dijkstra.
★★★★ NRC: “tweeënhalf uur vol aanstekelijke feestelijkheid en vertroostende verstilling”:
thumb NKKklik op de afbeelding om te vergroten

Klik hier>> voor de integrale uitvoering uit 2018, door NKK / NPO beschikbaar gesteld ivm de corona-onmogelijkheden 


Louis Poppelier, bas, trombonist (en Feyenoordsupporter), heeft het Koperkwintet van het Orkestgebouworkest in de aanbieding in een Empty Concertgebouw Christmas Session

Voor meer (Empty) Concertgebouw Sessions klik hier>>


maart 2020
Nu concertbezoek niet meer kan ontstaan er allerlei initiatieven om muziek bij je in huis te brengen, op TV, PC,  smartphone of tablet.

Tover, als je na de Matthäus Passion nog niet genoeg gehad hebt van Bach, de generale repetitie van de Johannes Passion door het Collegium Vocale Gent olv Philippe Herreweghe op je scherm, opgenomen één dag voor de culturele lockdown: zie hieronder!
 


Ex dichter des vaderlands en culturele duizendpoot Ramsey Nasr schreef 1 april een zeer lezenswaardig essay in de NRC over kunst in tijden van corona: klik hier>> 
en in Buitenhof van zondag 19 april vertelde hij erover: klik hier>> :
'Onderwijs, cultuur en zorg zijn de fundamenten van de samenleving, die we als ornamenten behandeld hebben'


Voor de aardigheid:


Geniet van onderstaande vondsten. Wil je er een toevoegen, stuur hem of haar naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een van de liederen uit ons repertoire. Een fabelachtige Coronaproove vertolking met alles, inclusief twee big bands, erop en eraan. Opzij!
30-01-2021 Cor Van Den Bogaert tipt ons als volgt:

Veel dank dat ik op de verzendlijst ben blijven staan en dat ik de website kan blijven zien! Misschien kan ik iets “terugdoen “ met het volgende :

Elke zaterdagmorgen van 10 uur tot half 12 kun je via een live stream mee zingen in het programma “Zing als vanzelf “van Bert van de Wetering, een heel leuke man met een prachtige stem. Je krijgt eerst een uitgebreide warming up en halverwege nog een meditatie op de koop toe; hij repeteert mooie liederen met je. Is zeer de moeit waard !

Ik weet niet of dit bekend is bij jou en bij de GVE-leden. Zo niet dan attendeer ik jullie hierbij op dit programma.

Het is gratis ( je kunt wel doneren ) maar je moet je voor elke zaterdag opnieuw aanmelden.  

www.zingalsvanzelf.nl  

Aanbevolen !

 ZingalsVanzelf 
Klik op de afbeelding
Tijd voor Max
en ga in de tijdbalk onderin naar minuut 32:18

CARNAVAL 2020 (23-25febr) ging nog door, onbewust/onwetend van het al ronddartelende SARS-CoV-2 virus. In febr 2021 waren we ons er wél terdege van bewust dat het virus in al zijn vermommingen carnaval vierde:editie 2021 werd afgelast.
Wat dat voor onze 'TONEELMEESTER LOUIS' betekent lees je in de Gelderlander>>  door op de foto hiernaast te klikken: 
Louis in de Gelderlander
koren in coronatijd PODCAST
  klik op de afbeelding ⇑ om naar de afleveringen van de podcasts te gaan
 Podcast Koren in Coronatijd vanaf 27 januari 2021
 
 

Tweede golf: oktober 2020-??

 

Via Louis. Een kerstwens c.q. huzarenstukje van de dirigent van Cheers, waar Sylvia bij zingt. Hoeveel verschillende zangers zie je??
   

Eerste golf: maart-zomer 2020

 
 

De cursus Gregoriaans Zingen wordt 23 mei herhaald!

In verband met de vanwege de coronacrisis geannuleerde 'Maastricht-reis' hadden veel leden van het Vocaal zich opgegeven voor de cursus 'Omgaan Met Teleurstellingen'. Maar helaas is de cursus 'Omgaan Met Teleurstellingen" afgelast.

 

   
   
   
   
 

 

 

   
   
 


En als we na deze corona ellende voor de eerste keer weer veilig samen kunnen zingen, dan bekijk ik aan de vooravond daarvan onderstaande video. De laatste magistrale 3 minuten van de 2de symfonie van Mahler, de Auferstehung symfonie.
Orkest en koor gaan hier voluit met in de laatste maten zelfs het orgel dat letterlijk alle registers opentrekt. De dirigent ook, bedenk dat hij dan al anderhalf uur aan het werk is! Hier de tekst van de laatste twee coupletten uit dit slotkoraal:

Mit Flügeln, die ich mir errungen,
werde ich entschweben!
Sterben werd' ich, um zu leben!

Aufersteh'n, ja aufersteh'n wirst du,
mein Herz, in einem Nu!
Was du geschlagen,
zu Gott wird es dich tragen!

 Raymond 

Ledenportaal